Ταούκ γκιοσού (Tavuk göğsü)
Υλικά Συνταγής:
Στήθος από 1 «όρνιθα μικρά» (κοτόπουλο)
1 1/2 λίτρο γάλα αγελάδας, πλήρες
100 γρ. πατατάλευρο (άμυλο πατάτας)
180 γρ. ρυζάλευρο
300 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας βανίλια σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Στήθος από 1 «όρνιθα μικρά» (κοτόπουλο)
1 1/2 λίτρο γάλα αγελάδας, πλήρες
100 γρ. πατατάλευρο (άμυλο πατάτας)
180 γρ. ρυζάλευρο
300 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας βανίλια σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Ταούκ ελληνιστί σημαίνει κότα και γκιοσού/κιοκσού σημαίνει στήθος, άρα έχουμε ένα υπέροχο έδεσμα με βάση το στήθος κοτόπουλου. Χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερο αλλά και αρχοντικό γλυκό, ενώ η συνταγή του είναι φορτωμένη με μεγάλη ιστορία. Ακριβό γλυκό της εποχής του, κατάγεται από την Τουρκία, όπου το σέρβιραν στα κατά καιρούς σουλτανάτα του Τοπ Καπί και έτσι πέρασε στους Έλληνες της Ανατολής, Μικρασιάτες και Πολίτες. Η ιστορία του κρατάει μέχρι και τις μέρες μας.
Σε περίπτωση που έχετε διαφορετικά γούστα, το Ταούκ γκιοσού/κιοκσού δέχεται και άλλες εναλλακτικές διακόσμησης, όπως κανέλα, ινδοκάρυδο, φιστίκια, παγωτό βανίλια, λιωμένη σοκολάτα.
Για το Ταούκ
Σε χαμηλή φωτιά και σε νερό αλατισμένο, βάζουμε το στήθος του κοτόπουλου να βράσει για περίπου 35 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 35 λεπτά, ρίχνουμε το κοτόπουλο σε μια λεκάνη με κρύο νερό και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Επόμενο βήμα είναι το προσεχτικό, έως καλλιτεχνικό, μάδημά του.
Θα πρέπει να μαδηθεί σε μικρές ίνες, ώστε να τρίβεται και να γίνεται πούδρα με το χέρι.
Αν πάλι δεν είστε και τόσο καλλιτέχνες, μετά το μάδημα κάντε το πούδρα στο μούλτι.
Έπειτα ρίχνουμε την πούδρα κοτόπουλου σε ένα μπολάκι με κρύο νερό για να φύγουν τα ζελέ αλλά και η όποια μυρωδιά του και στη συνέχεια σουρώνουμε.
Θα διαπιστώσουμε ότι το νερό γίνεται λευκό. Αυτό επαναλαμβάνεται για 5 τουλάχιστον φορές.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1.300 γρ γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, την πρέζα του αλατιού και ανακατεύουμε σε χαμηλή συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρυζάλευρο και το πατατάλευρο, ενώ τα λούζουμε με το υπόλοιπο γάλα (περί τα 200 γρ.) μέχρι να γίνουν ένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ζωηρά.
Ρίχνουμε το πουδραρισμένο κοτόπουλο, γυρνάμε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε όλο το κοτόπουλο μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Θα δούμε ότι το αποτέλεσμα μοιάζει να έχει μαστιχωτή υφή, παχιά, σφιχτή, με ίνες. Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με ξύλινη κουτάλα η μαρίζ, για κάνα πεντάλεπτο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου