Φοινίκια Σμυρνέικα

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Μερίδες: 48 κομμάτια

Υλικά Συνταγής:
250 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σησαμέλαιο
½ φλιτζάνι αλισίβα (στάχτη ή το σταχτόνερο) η
2 κουτ.γλυκ. μαγειρική σόδα
2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι κονιάκ
960 γρ. αλεύρι
640 γρ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλλα
11/2 κουταλάκι γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Οικουμενικό γλυκό για όλους τους σμυρνιούς, τα φοινίκια αποτελούσαν μια καθημερινή συνήθεια. Το πρωί συνόδευαν τον καφέ και τη μαστίχα τους ενώ το βράδυ έκλειναν το δείπνο αφού η παρουσία του γλυκού θεωρούνταν απαραίτητη στα τραπέζια της Σμύρνης. Η αυθεντική συνταγή είναι με λικέρ μαστίχας όπως ακριβώς τα έκαναν τότε.
Χτυπάμε τα 2 λάδια στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε την αλυσίβα (η τη  σόδα και το μπέικιν πάουντερ) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το κονιάκ, 160 γρ. μέλι, τα μυρωδικά και το ξύσμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να πετύχετε ζύμη όχι σφιχτή αλλά να μην κολλάει ιδιαίτερα, σχεδόν καθόλου. Αν χρειαστεί προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι αλλά προσέχετε να μην το παρακάνετε.
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας και πλάθουμε ωοειδή φοινίκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το υπόλοιπο μέλι με 2 φλιτζάνια νερό και τη φλούδα του πορτοκαλιού μέχρι να δέσει.


Βουτάμε τα φοινίκια στο σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Σχόλια

  1. Εύκολη συνταγή, πολύ νόστιμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα τα φοινικιά! Τα εφτιαχνε πάντα η γιαγιά μου και η μαμά μου. Φανταστικό γλυκάκι για όλες τις ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζάχαρη στην ζύμη ή στο σιρόπι δεν μπαίνει; Επίσης στο σιρόπι δεν θα βάλουμε νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις