Σεκέρ λουκούμια Μικρασιάτικα η Şeker Pare
Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι για ολες της χρήσεις
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
1 φλ. αμύγδαλα ή φουντούκια σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 1/2 κιλό νερό
¼ χυμό λεμονιού
1 φλυτζανι του καφέ ανθόνερο
μερικά ασπρισμένα αμύγδαλα η φουντούκι, καρύδι, φιστίκι ή καρυδόψιχα για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι για ολες της χρήσεις
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
1 φλ. αμύγδαλα ή φουντούκια σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 1/2 κιλό νερό
¼ χυμό λεμονιού
1 φλυτζανι του καφέ ανθόνερο
μερικά ασπρισμένα αμύγδαλα η φουντούκι, καρύδι, φιστίκι ή καρυδόψιχα για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε ολα τα υλικά μαζί (3 αυγά ολόκληρα και 1 ασπράδι, το κρόκο το αφήνουμε για άλεσμα) και ζυμώνουμε μία ομοιογενής ζύμη (γίνεται και με μίξερ).
Σταματάμε το ζύμωμα και ελέγχουμε αν μπορούμε με ένα μικρό κομμάτι ζύμης να πλάσουμε μπαλάκι και αυτό να γίνεται εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας και χωρίς να σπάει ταυτόχρονα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί 3 λεπτά από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε καλά τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας.
Παίρνουμε ποσότητα ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού.
Πλάθουμε μπαλίτσες και μπήγουμε ένα αμύγδαλο η φουντούκι, καρύδι, καρυδόψιχα σε κάθε μία από αυτές. Πρέπει να βυθιστεί αρκετά μέσα στην μπαλίτσα, για να μην ξεκολλήσει κατά την διάρκεια του ψησίματος ή του σιροπιάσματος. Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αλείφουμε με κρόκο αβγού.
Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για είκοσι ως είκοσι πέντε λεπτά. Μόλις βγάλουμε το πρώτο ταψί από τον φούρνο, σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ με το μισό σιρόπι. Με το υπόλοιπο μισό, σιροπιάζουμε τα γλυκάκια του δεύτερου ταψιού μας.
Αφήνουμε τα γλυκάκια να σιροπιαστούν για μισή ώρα όπως είναι και μετά τα γυρνάμε προσεκτικά ανάποδα, για να μην ξεκολλήσουν τα αμύγδαλα, ώστε να σιροπιαστούν και από την πάνω μεριά.
Μετά από δυο τρεις ώρες, τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου