Φτιάξτε πεντανόστιμο εκμέκ κανταΐφι στο σπίτι
Υλικά Συνταγής:
Για τη βάση
750 γρ. κανταΐφι
375 γρ. βούτυρο λυόμενο
Για την κρέμα
2 λ. γάλα
120 γρ. άνθος αραβοσίτου
6 κρόκους αβγών
240 γρ. ζάχαρη
αλάτι
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
1 κ. ζάχαρη
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 ποτ. νερό
Για τη σαντιγί
1 κ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες
Για το σερβίρισμα
300 γρ. αμύγδαλα, ή φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια αλεσμένα(όχι σκόνη)
Εκτέλεση:
Για τη βάση
750 γρ. κανταΐφι
375 γρ. βούτυρο λυόμενο
Για την κρέμα
2 λ. γάλα
120 γρ. άνθος αραβοσίτου
6 κρόκους αβγών
240 γρ. ζάχαρη
αλάτι
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
1 κ. ζάχαρη
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 ποτ. νερό
Για τη σαντιγί
1 κ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες
Για το σερβίρισμα
300 γρ. αμύγδαλα, ή φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια αλεσμένα(όχι σκόνη)
Εκτέλεση:
Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη τουλάχιστον 3 ώρες. Το χτενίζουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ξεραθεί, και το στρώνουμε μέσα στο ταψί.
Περιχύνουμε με το βούτυρο με ένα κουτάλι το κανταΐφι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά όσο να είναι τραγανό και καλοψημένο.
Για το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Μόλις ψηθεί το καταΐφι, το σπάμε και το πατικώνουμε να γίνει μια συμπαγής μάζα.
Όσο το σιρόπι μας είναι ακόμη ζεστό περιχύνουμε το κανταΐφι.
Αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε για να μην παπαριασει.
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα, διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου σε λίγο από το γάλα μας, το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου.
Όταν το γάλα έχει ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, προσθέτουμε το μείγμα σιγά – σιγά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα η σύρμα συνέχεια. Στο τέλος βαλτε το ξύσμα.
Μόλις πήξει η κρέμα (αρχίσει να κάνει φουσκάλες), αποσύρουμε από τη φωτιά και χύνουμε πάνω στο σιροπιασμένο καταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα.
Χτυπάμε 1 κ. κρέμα γάλακτος, με τη ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες και φτιάχνουμε μια σαντιγί που να στέκεται χωρίς να είναι πολύ σφιχτή.
Τη στρώνουμε πάνω στο γλυκό μας και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα τα οποία προσθέτουμε την ώρα που θα σερβίρουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου