Τρίγωνα Ποντιακά γλυκά σιροπιαστά

Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη:
2 κιλά αλεύρι σκληρό
8 αυγά μεγάλα χωριάτικα
μισό κιλό βούτυρο τύπου Κέρκυρας (γίδας, γάλακτος)
αλάτι
νερό

Για τη γέμιση:
2 κιλά περίπου αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
λίγες κουταλιές ζάχαρη

Για το σιρόπι:
3 κιλά ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
ροδόσταμο

Για το άλειμμα των φύλλων:
μισό κιλό πάχος αρνιού
1 φλιτζάνι του κεφέ λάδι

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Ανοίγουμε στο κέντρο του μία λακούβα και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο.
Χτυπάμε ελαφρά και ζυμώνουμε με το αλάτι - νερό να γίνει μία σφιχτή ζύμη που την ανοίγουμε φύλλα λεπτά.
Λιώνουμε το πάχος του αρνιού με το λάδι. (Μπορείτε να χρησιμοποιείτε άπλα λιωμένο βούτυρο.)
Αλείφουμε με πινέλο τα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσει το λίπος. (Μπορείτε να χρησιμοποιείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο)
Αρχίζουμε να τυλίγουμε ελαφρά (θα γίνουν περίπου 5 - 6 φύλλα) μέχρι να σχηματιστεί πάχος - πλάτος δύο δάχτυλα περίπου.
Κόβουμε έπειτα σε κύβους δύο πόντων και αρχίζουμε να ανοίγουμε σε φυλλαράκια τετράγωνα, προσεχτικά να μη σπάει η ζύμη (είδος σφολιάτας).
Έχουμε το αμύγδαλο ανακατεμένο με λίγες κουταλιές ζάχαρη.
Με κουταλάκι του γλυκού, βάζουμε μία κουταλιά από αυτό στη μέση του τετράγωνου μικρού φύλλου και το κλείνουμε να σχηματιστεί τρίγωνο.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 20 λεπτά περίπου, σκορπίζοντας στο ταψί κομματάκια βούτυρου.
Δένουμε τη ζάχαρη με το νερό, ρίχνουμε το ροδόσταμο, τα μελώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις