Μαντί με σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αβγά
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό (περίπου, να έχουμε ζύμη που δεν κολλάει)
Για τον κιμά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς (έβαλα χοιρινό και μοσχαρίσιο μαζί, ότι θέλετε και έχετε)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγη πάπρικα
3 φλ. ζεστός ζωμός λαχανικών
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 κιλό γιαούρτι (ναι, φωνάζει τρελά για γιαουρτάκι αυτό το φαγάκι)
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι (αν θέλουμε)
Για τη σάλτσα βουτύρου
φυλλαράκια δυόσμου (δεν έβαλα, αν βάλετε να μη σας καούν,οκ;)
1 κ. σ. πάπρικα
1/2 φλ. καθαρό βούτυρο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τον κιμά να τον ετοιμάσουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και τον αφήνουμε να καβουρδιστεί όμορφα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Προχωράμε με τη ζύμη.
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε μία λακούβα και σπάμε τα αβγά μας μέσα. Διαλύουμε τα αβγά μέσα στο αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτουμε νεράκι χλιαρό για να κάνουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί την ψιλοδιορθώνουμε με λίγο νερό ή αλεύρι ανάλογα τι ζητάει η ζύμη μας.
Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο πάχους μισού εκατοστού με τον πλάστη μας και με τη ρόδα κοπής ή με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μακρόστενες λωρίδες πάχους 5 εκατοστών.
Τα φτιάχνετε με σχήμα βαρκούλα και βάζετε λίγο από τη γέμιση - ενα κουταλάκι του γλυκού
η σαν πουγκάκια.
Τα πουγκάκια τα κάνουμε ενώνοντας τις άκρες αντικριστά και μεταξύ τους αφού τα γεμίσουμε πρώτα.
Τις βαρκούλες τις κάνουμε ενώνοντας μόνο τις άκρες δεξιά και αριστερά, πάλι έχοντας βάλει γέμιση.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα για να πάρουν χρώμα.
Μόλις γίνει αυτό, τα βγάζουμε και τους ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. Χαμηλώνουμε για να μη τα κάψουμε, το μόνο που θέλουμε είναι να πιουν το ζωμό.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα γιαουρτιού και το λιωμένο βουτυράκι με την πάπρικα σκορπιστό πάνω στο γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!!
Για τη ζύμη
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αβγά
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό (περίπου, να έχουμε ζύμη που δεν κολλάει)
Για τον κιμά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς (έβαλα χοιρινό και μοσχαρίσιο μαζί, ότι θέλετε και έχετε)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγη πάπρικα
3 φλ. ζεστός ζωμός λαχανικών
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 κιλό γιαούρτι (ναι, φωνάζει τρελά για γιαουρτάκι αυτό το φαγάκι)
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι (αν θέλουμε)
Για τη σάλτσα βουτύρου
φυλλαράκια δυόσμου (δεν έβαλα, αν βάλετε να μη σας καούν,οκ;)
1 κ. σ. πάπρικα
1/2 φλ. καθαρό βούτυρο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τον κιμά να τον ετοιμάσουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και τον αφήνουμε να καβουρδιστεί όμορφα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Προχωράμε με τη ζύμη.
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε μία λακούβα και σπάμε τα αβγά μας μέσα. Διαλύουμε τα αβγά μέσα στο αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτουμε νεράκι χλιαρό για να κάνουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί την ψιλοδιορθώνουμε με λίγο νερό ή αλεύρι ανάλογα τι ζητάει η ζύμη μας.
Τα φτιάχνετε με σχήμα βαρκούλα και βάζετε λίγο από τη γέμιση - ενα κουταλάκι του γλυκού
η σαν πουγκάκια.
Τα πουγκάκια τα κάνουμε ενώνοντας τις άκρες αντικριστά και μεταξύ τους αφού τα γεμίσουμε πρώτα.
Τις βαρκούλες τις κάνουμε ενώνοντας μόνο τις άκρες δεξιά και αριστερά, πάλι έχοντας βάλει γέμιση.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα για να πάρουν χρώμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα γιαουρτιού και το λιωμένο βουτυράκι με την πάπρικα σκορπιστό πάνω στο γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου