Ατσμάδες Πολίτικες

Υλικά Συνταγής:
40 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
4 ποτήρια του νερού αλεύρι
3 δάκρυα μαστίχας Χίου κοπανισμένη
1 ποτήρι του νερού γιαούρτι
1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
1 κτ.γλ. αλάτι
1 κτ.σ. ζάχαρη
2 κτ.σ. φρέσκο βούτυρο
Μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Λιώνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά μέσα εκτός από το βούτυρο, το σουσάμι και τον κρόκο.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα η μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν κόβουμε ζυμαράκια σε μέγεθος αυγού. Τα κάνουμε μπαλίτσα. Τα απλώνουμε και τα πασαλείβουμε με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. 
Μετά τα τυλίγουμε σε ρολό.
Στριφογυρίζουμε το ρολό σε κορδόνι.
Του δίνουμε το σχήμα σαλιγκαριού και ενώνουμε τις άκρες, φτιάχνοντας ένα κουλούρι.
Τα έτοιμα σαλιγκαράκια τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.




Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσιόγλου «Με άρωμα κανέλας«. Οι ατσμάδες είναι κάτι μεταξύ γλυκού και αλμυρού. Κρουασάν και τσουρεκιού. 
Μπορείτε να τους γεμίσετε και με μείγμα απο τυρί και μυρωδικά αλλά
και με σοκολάτα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις