Σουλτάνα η Πορτοκαλόπιτα

Υλικά Συνταγής:
1 πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ.

Για την κρέμα:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 βανίλιες (για την Πορτοκαλόπιτα αντικαθιστάτε τις βανίλιες με ξύσμα πορτοκαλιού)
1 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1 και 1/2 κούπες ζάχαρη
1 κεσεδάκι απο το γιαούρτη σπορέλαιο

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό (για την Πορτοκαλόπιτα αντικαθιστάτε το νερό με χυμό πορτοκάλι)
φλούδα λεμονιού (για την Πορτοκαλόπιτα πορτοκαλιού)

Δεύτερη συνταγή για την Πορτοκαλόπιτα (γίνεται πιο αφράτη):
Για την κρέμα
4 αυγά
1 ζαχαρούχο γάλα
2 γιαούρτια (400 γρ)
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο (140 γρ)
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (80 γρ)
2 κουταλάκια εσάνς πορτοκαλιού (προαιρετικά)
ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη (320 γρ)
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού (320 γρ)
1 ποτήρι νερό (200 γρ)
φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση της πρώτης συνταγής:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. H δόση είναι για το μεγάλο, βαθύ ταψί του φούρνου.
Στρώνουμε σουρωτά τα φύλλα κρούστας κοντά- κοντά στο ταψί.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ακόμα λίγο, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε στο μείγμα μας το λάδι, το γιαούρτι, τις βανίλιες, και το μπέικιν πάουντερ.
Περιχύνουμε τα φύλλα στο ταψί μ' αυτό το μείγμα, και προσέχουμε να πάει παντού. Ψήνουμε ώσπου να ροδίσει το γλυκό, περίπου 35'- 40'. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν των μεταξύ, σιγοβράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 10'.
Περιχύνουμε το γλυκό σιγά- σιγά και περιμένουμε να το απορροφήσει όλο πριν το σερβίρουμε.
Και... σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.



Εκτέλεση της δεύτερης συνταγής:
Αλείφουμε ένα μέτριο πυρέξ με λίγο σπορέλαιο, σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο σκεύος. 
Τα ψήνουμε στους 180oC για περίπου 15' ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10-12 λεπτά, απ’ όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την κρέμα.
Μέσα σε ένα μπολ, βάζουμε το ζαχαρούχο και τα γιαούρτια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα (αυγοδάρτη). Προσθέτουμε τα αυγά και στην συνέχεια σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να είναι λείο και ομοιογενές.
Αδειάζουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα ψημένα φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς c για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτό, σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις