Παραδοσιακή Σμυρναϊκή καρυδόπιτα με ελαιόλαδο

Υλικά Συνταγής:
Για το μείγμα:
1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κούπα  φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα Φαρινάπ η 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό φακελάκι μπεικιν παουδερ
1 κούπα γάλα
1 κούπα ελαιόλαδο (ή βιτάμ)
1 κούπα  ζάχαρη
4 αυγά
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 πορτοκάλι ξύσμα

Για το σιρόπι:
1 και 2/3 κούπες ζάχαρη
1 και 2/3 νερό
1 πορτοκάλι χυμό και τη φλούδα
1/2 κ.γ. ξυνό
1 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση:
Ξεχωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάνε και τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το κονιάκ, τη σόδα, τα αρωματικά (κανέλλα - γαρύφαλλο - ξύσμα πορτοκαλιού), στη συνέχεια τα καρύδια και μετά το αλεύρι. Στο τέλος ρίχνουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
Στο μείγμα με τους κρόκους και τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε απαλά για να μην χάσουμε το όγκο τους.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 30-40 λεπτά.
Όταν κρυώσει καλά, φτιάχνουμε το σιρόπι, με όλα τα υλικά χωρίς το κονιάκ. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση, θέλει περίπου 5 λεπτά για να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα από το πορτοκάλι και προσθέτουμε το κονιάκ.
Χαράζουμε την καρυδόπιτα σε κομμάτια και με ένα κουτάλι ραντίζουμε σιγά - σιγά όλη την επιφάνεια με το σιρόπι. Αφήνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά, για να τραβήξει όλα τα υγρά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις