Νηστίσιμα ροξάκια, πολύ νόστιμα και εύκολα
Υλικά Συνταγής:
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
2 φλιτζ. τσαγιού λάδι (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο)
2 πακέτα αλεύρι 500 γρ. που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. κακάο
3 βανίλιες
λίγο κονιάκ
Σιρόπι:
4 φλιτζ. τσαγιού γεμάτες ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό (όχι τελείως γεμάτες, αφήστε ένα εκατοστό κενό)
μικρο ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
2 φλιτζ. τσαγιού λάδι (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο)
2 πακέτα αλεύρι 500 γρ. που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. κακάο
3 βανίλιες
λίγο κονιάκ
Σιρόπι:
4 φλιτζ. τσαγιού γεμάτες ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό (όχι τελείως γεμάτες, αφήστε ένα εκατοστό κενό)
μικρο ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό, ώστε να είναι χλιαρό και ρίχνουμε μέσα τις μαγιές, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τις βανίλιες και το ένα πακέτο αλεύρι συν το μισό απο το δεύτερο(τα 750 γρ. δηλαδή). Θα γίνει ένας πηχτός χυλός η πολύ μαλακιά ζύμη.
Χωρίζουμε αυτόν το χυλό/πολύ μαλακιά ζύμη στη μέση.
Στο 1ο μισό, προσθέτουμε τα 100 γρ. κακάο και ανακατεύουμε, και στο
2ο μισό προσθέτουμε το μισό απο το δεύτερο πακέτο αλεύρι (τα υπόλοιπα 250 γρ.)
2ο μισό προσθέτουμε το μισό απο το δεύτερο πακέτο αλεύρι (τα υπόλοιπα 250 γρ.)
Έχουμε δύο ζύμες, μία λευκή
και μια σοκολατένια.
Ανοίγω τη λευκή σε ένα μεγάλο μακρόστενο φύλλο, στενό και μακρύ (θα βοηθούσε αν τη χωρίζατε στη μέση για να τη δουλέψετε πιό εύκολα) και μέσα τοποθετώ τη σοκολατένια ζύμη σε
σχήμα κορδονιού.
Τυλίγω γύρω γύρω τη λευκή ζύμη, κι έτσι έχω ένα μεγάλο κορδόνι που
το κόβω ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου.
Τα τοποθετώ σε ταψί, αφού τα πιέσω λιγάκι, τους δίνω λίγο χρόνο να φουσκώσουν και μετά τα ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα
μέχρι να ροδίσουν καλά.
μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όσο είναι ζεστά, φτιάχνω το σιρόπι και τα σιροπιάζω. Εγώ συνήθως τα βάζω όρθια το ένα διπλα στο άλλο σε ένα ταψάκι μακρόστενο που τα χωράει ακριβώς, και τα σιροπιάζω όλα μαζί.
Αφού ρίξω το σιρόπι, μετά από 10 λεπτά περίπου τα στριφογυρίζω μέσα στο ταψί, ώστε το μέρος που ήταν κάτω να έρθει πάνω και να σιροπιαστεί ομοιόμορφα. Αν σας πετύχουν, θα τραβήξουν όλο το σιρόπι!
Αφού ρίξω το σιρόπι, μετά από 10 λεπτά περίπου τα στριφογυρίζω μέσα στο ταψί, ώστε το μέρος που ήταν κάτω να έρθει πάνω και να σιροπιαστεί ομοιόμορφα. Αν σας πετύχουν, θα τραβήξουν όλο το σιρόπι!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου