Βασιλόπιτα Σμυρναίικη

Υλικά Συνταγής:
2 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. βούτυρο φρέσκο
1 πορτοκάλι (ξύσμα + χυμός ξεχωριστά)
6 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι)
1/2 φλ. κονιάκ
6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:
Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 10', μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τους κρόκους των αβγών, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3' ακόμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα*.
Στο μείγμα των κρόκων, προσθέτουμε στη συνέχεια εναλλάξ το αλεύρι και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα (αν θέλουμε, βάζουμε και το νόμισμα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και περιμένουμε για 5' μέχρι να σταθεί και την ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και κάνουμε αν θέλουμε σχεδιάκια με κανέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις