Σάμαλι Σμυρναίικο
1/2 κιλο σιμιγδάλι χοντρό
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
100 γρ.βούτυρο φρέσκο λιωμένο
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 βανιλέτα
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε μικρή λεκάνη όλα τα υλικά.
Τα αδειάζουμε και τα απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε το μίγμα για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να δημιουργηθεί κρούστα απο πάνω.
Για το σιρόπι βράζουμε ολα τα υλικά και προσθέτουμε πρός το τέλος το λεμόνι. Οταν ψηθεί χαράζουμε ελαφρά το γλυκό με ενα μαχαίρι και μετά το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Το σάμαλι πρέπει να ποτίσει καλά με το σιρόπι και να κοπεί ύστερα απο ώρες. Αυτό το γλυκό ειναι ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου