Ατζέμ πιλάφι Σμυρναίικο

Υλικά Συνταγής:
1300 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια
400 γρ. ρύζι καρολίνα
ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο για το κρέας
4 κουταλιές βούτυρο για το ρύζι
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:
Τι είναι όμως αυτό που χαρακτηρίζει το ατζέμ πιλάφι?? 
Είναι ο ιδιαίτερος τρόπος που μαγειρεύεται το ρύζι. Το ρύζι τσιγαρίζεται για αρκετή ώρα σε βούτυρο (ξεχάστε το λάδι), ώστε να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και ένα ιδιαίτερο άρωμα. Κατόπιν προστίθεται στην κατσαρόλα με το ήδη μαγειρεμένο κρέας, όπου παίρνει αλλά και δίνει όλη την νοστιμιά. Το κρέας σωστό είναι να το τσιγαρίσουμε και αυτό με βούτυρο, εγώ όμως το τσιγαρίζω σε ανάμικτο βούτυρο με λάδι. Μυρωδικά δεν χρησιμοποιούνται καθόλου σε αυτό το φαγάκι, μοσχοβολάει από μόνο του με το φρέσκο βουτυράκι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια και τα 
σοτάρουμε στην κατσαρόλα μας με ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο (όπως είπαμε στην γνήσια συνταγή είναι μόνο βούτυρο, αλλα πρέπει να είναι καθαρό για να μην καεί). 
Προσθέτουμε το κρέας πλυμένο και καλά σκουπισμένο, και το σοτάρουμε και αυτό, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. 
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας αλάτι, πιπέρι και 1,5 λίτρο νερό. 
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί για 1 ώρα και 15΄ή μέχρι να μαλακώσει και να είναι έτοιμο. 
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη. 
Σε μια μικρότερη κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι για 5 λεπτά, ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το ρύζι για άλλα 5 λεπτά. 
Αδειάζουμε το ρύζι στην κατσαρόλα όπου είχαμε το κρέας και το σιγομαγειρεύουμε για 20΄περίπου.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το κρέας, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι της πάνω από την πετσέτα. Αφήνουμε έτσι το φαγητό μας για 20-30΄ 
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα ξεχωριστό πιλάφι! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις