Μοσχαράκι κοκκινιστό σμυρνιώτικο

Υλικά Συνταγής για 4 ατομα:
1 κιλό μοσχάρι ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι (του ουίσκι) κρασί ξηρό (ό,τι επιθυμείτε)
1 ντομάτα
1/2 κλασικού συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1,5 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
3 τζούρες βασιλικό αποξηραμένο
2 τζούρες ρίγανη
2 τζούρες θυμάρι
3 τζούρες δεντρολίβανο
5-7 μπαχάρια
3 μεγάλα φύλλα δάφνης
1 ποτήρι (του ουίσκι) ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πρώτα απ' όλα πλένουμε καλά το μοσχάρι μας αφού το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, όσο προτιμά ο καθένας.
Έπειτα, το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό ίσα να το καλύπτει και σε δυνατή φωτιά το αφήνουμε να βράσει με ανοιχτο το καπάκι, έως ότου βγουν οι αφροί στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε το κρέας μας στο νεροχύτη, το πλένουμε πάλι καλά και το στραγγίζουμε σφίγγοντας το ώστε να μην βγουν υγρά στο τσιγάρισμα. Πλένουμε την κατσαρόλα μας πριν τη χρησιμοποιήσουμε πάλι, αν και οι περισσότεροι απλά ξαφρίζουν το κρέας.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και αφού κάψει τότε ρίχνουμε το μοσχάρι μας για να τσιγαριστεί. Έτσι εμποδίζουμε τα υγρά του μοσχαριού να βγουν και το κρέας μας γίνεται πιο μαλακό.
Αφού τσιγαριστεί το κρέας, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μας κρεμμυδάκι και όταν ροδίσει, σβήνουμε με κρασί.
Αφού εξατμιστεί καλά το οινόπνευμα του κρασιού, ρίχνουμε την τριμμένη στον ξύστη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μπαχάρι και τη δάφνη.
Καλύπτουμε το μοσχάρι μας με νερό ίσα - ίσα και αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μετά από περίπου μια ωρίτσα και κάτι, και εφόσον το κρέας τσιμπιέται, ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, το βασιλικό, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται.
Συνολικά το φαγητό θέλει περίπου 2 ώρες. Αν η σάλτσα δεν έχει δέσει, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά με μισάνοιχτο καπάκι προσέχοντας πάντα μην πιάσει από κάτω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις