Ποντιακά καρυδάκια με γέμιση
Υλικά Συνταγής:
Για την ζύμη:
200 γρ. βούτυρο λιωμένο η 250 γρ. μαργαρίνη
1 κούπα γάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του η αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1/2 κ.γ. σόδα
2 αυγά
2 -3 βανίλιες
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κουτί ζαχαρούχο
250-300 γρ. καρύδια αλεσμένα
Εκτέλεση:
Η συνταγή είναι εύκολη αλλά χρειαζόμαστε όμως και μια συσκευή. Αυτήν.

Για την ζύμη:
200 γρ. βούτυρο λιωμένο η 250 γρ. μαργαρίνη
1 κούπα γάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του η αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1/2 κ.γ. σόδα
2 αυγά
2 -3 βανίλιες
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κουτί ζαχαρούχο
250-300 γρ. καρύδια αλεσμένα
Εκτέλεση:
Η συνταγή είναι εύκολη αλλά χρειαζόμαστε όμως και μια συσκευή. Αυτήν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τα ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε λίγο- λίγο το βούτυρο, μέχρι να το απορροφήσει όλο
η ζύμη.
Φτιάχνουμε μπαλίτσες από την ζύμη.
Πόσο μεγάλες; Για να βρούμε το μέγεθος κάνουμε δοκιμή με ένα κομμάτι ζύμης. Το βάζουμε σε μια εσοχή της συσκευής. Κλείνουμε την συσκευή. Αν η ζύμη βγαίνει έξω,αφαιρούμε λίγη ποσότητα. Αν δεν καλύπτει όλη την εσοχή, προσθέτουμε. Με μέτρο αυτήν την μπαλίτσα φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες.
Τις αραδιάζουμε σε ταψάκι.
Παίρνουμε την συσκευή, την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να καεί, την ανοίγουμε, τοποθετούμε τις μπαλίτσες... κλείνουμε την συσκευή. Αφήνουμε να ψηθεί η ζύμη για 2-3 λεπτά από την μια πλευρά και την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μπαλίτσες της ζύμης.
Φτιάξαμε λοιπόν τα ''τσόφλια'' των καρυδιών.
Τώρα θα φτιάξουμε το φαΐ τους, δηλαδή την γέμιση.
Βράζουμε το ζαχαρούχο όπως είναι με το κουτί για μια ώρα σε σιγανή φωτιά. Όπως στην συνταγή για την μαρμελάδα γάλακτος, φροντίζουμε η κατσαρόλα να μην μείνει χωρίς νερό.
Αφήνουμε το κουτί να χλιαρώσει, για να μπορούμε να το πιάσουμε. Παίρνουμε ένα μπολ και κρατώντας το κουτί με την μεριά που ανοίγει προς τα κάτω (μέσα στο μπολ), για να μην πεταχτεί-εκσφενδονιστεί για την ακρίβεια- το περιεχόμενο, το αδειάζουμε.
Του προσθέτουμε τα καρύδια. Το πόσο ρευστή ή πηχτή θα είναι η γέμιση το κανονίζουμε εμείς, προσθέτοντας παραπάνω καρύδια.
Βάζουμε λίγη από την γέμιση σε κάθε μισό ''τσόφλι'' και τα ενώνουμε ανά δύο, πιέζοντας ελαφρά. Είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να γεμίσουμε πρώτα όλα τα ''τσόφλια '' και μετά να τα ενώσουμε, παρά να γεμίζουμε δυο, να ενώνουμε και να συνεχίζουμε με τα επόμενα δύο.
Γίνονται γύρω στα 45 κομμάτια , δεν χρειάζονται ψυγείο και διατηρούνται αρκετό καιρό.
Αν είστε λάτρης της σοκολάτας μπορείτε να τα κάνετε με επικάλυψη σοκολάτας απλά βουτάτε το μισό καρύδι σε κουβερτούρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου