Κουλουράκια Σμυρνέικα

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 25-30 λεπτά
Μερίδες: 110-120

Υλικά Συνταγής:
βουτυρο - 600 γρ. γαλακτος
ζαχαρη - 1/2 κιλο
αλισίβα - 1/2 νεροποτηρο σταχτονερο
χυμό πορτοκάλι - 1/2 νεροποτηρο φρεσκο μαζι με τον χυμο και ενος λεμονιου
κονιακ - 1/2 κρασοποτηρο
σοδα - 1/2 κ.σουπας διαλυμενη στους χυμους πορτοκαλιου-λεμονιου
βανιλια - 2
αλευρι - 1.700 περιπου γρ. κοσκινισμενο για ολες τις χρησεις
Ξυσμα απο πορτοκαλι - απο τα πορτοκαλια και του λεμονιου που στιψαμε
φλούδα - μισή πορτοκαλιού και λεμονιού + τον χυμό του μισού πορτοκαλιού και του μισού λεμονιού για την αλισίβα

Εκτέλεση:
Έχουμε κοσκινίσει καλά καθαρή στάχτη ξύλου 2 κ. σούπας και την βάζουμε σε κατσαρολιτσα με 1 1/2 ποτήρι του νερού νερό μαζί με τις φλούδες και τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού όπως τα αναγράφω παραπάνω να βράσουν μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Εμείς χρειαζόμαστε μισό νεροποτηρο. Αφού βράσουν αφαιρούμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να κατασταλάξει η στάχτη.
Κατόπιν σουρώνουμε 3 φορές με γάζα.
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να χτυπηθούν
καλά μέχρι να αφρατεψουν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε ολα τα υπόλοιπα υλικά, και τα χτυπάμε εκτός απο το αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγαλούτσικη λεκάνη γιατί στον κάδο του μίξερ δεν θα χωρέσει
και ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι 
να δούμε την ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Στρώνουμε σε λαμαρίνες του φούρνου μας λαδόκολλα, πλάθουμε "κορδόνια" στο πάχος του μικρού δακτύλου και τα τυλίγουμε στο κλασικό σχέδιο για κουλουράκια Σμύρνης 
η σε διάφορα σχεδιακια τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες (για λάμψη μπορούμε να τα περάσουμε με ένα πινέλο από πάνω με χτυπημένο με λίγο νεράκι κρόκο αυγού) και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε καλά κλεισμένα σε ταπερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις