Τυροκλωστήν με γαΐς τυρίν (τυροχαβιτσο η μουχλαμα)

Υλικά Συνταγής:
1 ποτήρ λαζουδί αλεύρ'
2 χουλερέας φαΐ παρχαρί βούτορον (ασα χτήνεα)
3 ποτήρεα νερόν
2 μικρά κομματόπα τυρίν χτηνί ή κατσικί, άμον ντο είναι τα λουκούμεα
Ολίγον άλας

Υλικά
1 φλ. φούρνικο αλεύρι (καλαμποκίσιο αλεύρι φουρνισμένο)
3 φλ. νερό
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. γαΐς τυρίν

Εκτέλεση:
Το γαΐς τυρίν παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα, μόνο με φυσική μαγιά. Το τυρί αυτό χρησιμοποιείται στον Πόντο για την παρασκευή της τυροκλωστής, που δεν είναι τίποτε άλλο από το γνωστό χαβίτς, το οποίο εκτός του ότι περιχύνεται με αγνό βούτυρο, «διανθίζεται» με το γαΐς τυρίν.
Το χαβίτς θέλ ολίγον λαζουδί αλεύρ, παρχαρί τυρίν και βούτορον (ασα χτήνεα), άλας και νερόν. Σο τηγάν’ βάλλομε τ’αλεύρ να καβουρεύκεται και συνέχεια με το χουλιάρ ταράζομ’ατο να μη κάεται. Όνταν εγροικούμε εκαβουρεύτεν τ’αλεύρ, ατότε γομώνομε το νερόν σο τηγάν και ως να βράζ’ με το χουλιάρ γάλια γάλια ταράζομ’ατο. Όνταν εγροικούμ’ έβρασεν, τρίφτομε το τυρίν και σύρομ’ατο απές σο τηγάν. Επεκεί βάλλομε το βούτορον απές σ’ έναν τηγανόπον να λύεται κι ασο λύεται και ύστερα κςύνομ’ατο απές σο τρανόν το τηγάν και με το χουλιάρ ταράζομ’ατο. Περιμένομεν ολίγον κιάλλο να βραζ κι αραέτς ψέεται. Ασο ψέεται και ύστερα, εβγάλομ’ατ’ ασο τηγάν, βάλλομ’ατο σ’έναν ςκεύος, κάθουμες κα και τρώγουμε.
Διαλύουμε το αλεύρι στα 2 φλιτζάνια νερό. Καίμε το βούτυρο, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε  σιγά-σιγά το χυλό του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει το μίγμα να κάνει κλωστές  (τυροκλωστή) είναι έτοιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις