Δεμέσια

Προετοιμασία: 2 ώρες
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: περίπου 30 πιτάκια

Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη:
3 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
1 κούπα νερό ζεστό (40*C)

Για τη γέμιση:
1/4 κούπας λάδι
250γρ. κιμά χοιρινό
1/2 κιλού λάχανο, ψιλοκομμένο
1/2 κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τη ζύμη. Σ΄ ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα το λάδι, το ξίδι και το μισό νερό. Παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω ζυμώστε, ρίχνοντας όσο ακόμη νερό χρειαστεί, για να επιτύχετε εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάστε την μεμβράνη κι αφήστε τη να σταθεί 1 ώρα. 
Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τον κιμά, ώσπου ν΄ αλλάξει χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι και το λάχανο και συνεχίστε το σοτάρισμα, ώσπου να μαραθούν. Ρίξτε αλάτι, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι και σιγομαγειρεψτε 5' ανακατεύοντας. Κατεβάστε τη γέμιση να κρυώσει. Πάρτε κομματάκια ζύμης κι ανοίξτε στρόγγυλα φυλλαράκια με διάμετρο 8 εκ.
Βάλτε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κλείστε σε μισοφέγγαρα, βρέχοντας με λίγο νερό τις άκρες, για να κολλήσουν. Τηγανίστε τα δεμέσια λίγα, λίγα σε μπόλικο καυτό λάδι κι από τις δυο πλευρές, ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρετέ τα ζεστά. Στα δεμέσια (από το διάμεσος, καθόσον η γέμιση τοποθετείται ενδιάμεσα), μπορείτε, αν θέλετε, να βάλετε μόνο λαχανικά, σεύτελα, σπανάκι ή κίτρινο κολοκύθι τριμμένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις