Καζάν ντιπί

Υλικά Συνταγής:
1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. ρυζάλευρο
1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του αλλά και το κλωναράκι)
2 κ.σ. ροδόνερο

Για το καψάλισμα 
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση:
Καζάν ντιπί σημαίνει «ξύσιμο του καζανιού», δηλαδή η καμένη κρέμα στον πάτο του καζανιού. Το καζάν ντιπί γίνεται αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα – αρκετά βαρύ για τα ελληνικά γούστα, οπότε αυτή η κρέμα που ακολουθεί είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα.
Ψήνουμε στους 180° μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Παράλληλα βράζουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη καλά.
Τα προσθέτουμε μαζί με τη βανίλια μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει λίγο η κρέμα.
Βγάζουμε τη βανίλια και προσθέτουμε το ροδόνερο.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με την καραμελωμένη ζάχαρη και αδειάζουμε σιγά-σιγά την κρέμα.
Την ψήνουμε στους 180° για 10΄. 
Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε ένα ίδιο στο μέγεθος ταψί.
Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. 
Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο γνωστός στα καθ’ημάς. 

Ένας άλλος τρόπος (καλύτερος ίσως και πιο παραδοσιακός γιατί δεν γίνεται πολύ σφιχτή η κρέμα, γίνεται λεπτή οπότε και σερβίρεται σε ρολάκι όπως πρέπει), είναι ο εξής: 

Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε την κρέμα.
Ακουμπάμε τον πάτο του ταψιού στη φωτιά σε όλα τα σημεία πόντο-πόντο μέχρι να καεί από κάτω η ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε κομμάτια 10 εκ. και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα τυλίγουμε ρολάκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε να μην καεί πολύ η καραμέλα και γίνει μαύρη, καλό είναι να κράτα το υπέροχο χρώμα της. 
Στην περίπτωση που το κάνουμε με τον δεύτερο τρόπο, πρέπει να αφήσουμε 1΄ παραπάνω να σφίξει η κρέμα γιατί δεν θα ψηθεί επιπλέον στο φούρνο. Οπότε την τελική πυκνότητα την δίνουμε στην κατσαρόλα. 
Γαρνίρουμε προαιρετικά με φιστίκι Αιγίνης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις