Σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα

Υλικά Συνταγής:
Για την καρυδόπιτα:
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
640 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
2 κ.σ. κανέλλα
¼ φλ. νισεστέ
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα σοκολάτας:
ψίχα από 12-15 καρύδια
2 κ.σ. βούτυρο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε την καρυδόπιτα: Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Μετά ανακατεύουμε την αλεσμένη καρυδόψιχα με το νισεστέ και τη μισή ζάχαρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10΄, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα,
και προσθέτουμε την κανέλλα, το μίγμα της καρυδόψιχας, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
Χτυπάμε και τα ασπράδια σε ξεχωριστό σκεύος ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε το ταψί του φούρνου της κουζίνας με λαδόχαρτο και αδειάζουμε από πάνω το γλυκό. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα την οποία βουτάμε πρώτα σε νερό ή μπράντι.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στο φούρνο για 35΄. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αλέθουμε τα καρύδια. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε να λιώσει πάνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε από ένα κομμάτι καρυδόπιτας και περιχύνουμε αμέσως με λίγη σάλτσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις