Καλασούνα
Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
3 φλ. τσαγιού νερό
1/2 φλ. τσαγιού λάδι
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
αλάτι στην μύτη από το κουταλάκι
Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα ή 500 γρ. ανθότυρο
1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
3-4 κρεμμύδια μέτρια
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο
2 αβγά
4 κουταλιές σουσάμι
3 κουταλιές γάλα
αλάτι , πιπέρι
αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
βούτυρο (μαργαρίνη) για το άλειμμα του ταψιού
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
3 φλ. τσαγιού νερό
1/2 φλ. τσαγιού λάδι
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
αλάτι στην μύτη από το κουταλάκι
Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα ή 500 γρ. ανθότυρο
1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
3-4 κρεμμύδια μέτρια
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο
2 αβγά
4 κουταλιές σουσάμι
3 κουταλιές γάλα
αλάτι , πιπέρι
αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
βούτυρο (μαργαρίνη) για το άλειμμα του ταψιού
Εκτέλεση:
Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι και το νερό και τα ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μια σφιχτή ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15-20 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματάμε σε καυτό νερό.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το τυρί και το ψωμί θρυμματισμένα, τα αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες τη μία διπλάσια από την άλλη και τις ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ισομεγέθη φύλλα, το ένα διπλάσιο σε πάχος από το άλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Σε ένα ταψί αλειμμένο με βούτυρο (μαργαρίνη) πασπαλίζουμε τις 2 κουταλιές σουσάμι αμα θέλουμε.
Στρώνουμε το πιο χοντρό φύλλο και απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση.
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με το γάλα, περιχεινουμε με λίγο λάδι η λιωμένο βούτυρο κα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και χαράζουμε ελαφρά την πίτα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου