Λαχανόπιτα ποντιακή
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: 20
Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι λάδι
αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό σέσκουλα
1 πράσο
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
2 κρεμμύδια
1 κεφάλι σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
μισό λίτρο λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Από όλα τα υλικά για τη ζύμη ζυμώνουμε το ζυμάρι για τα δυο φύλλα. Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη.
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά.
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τις ντομάτες, τις οποίες προσθέτουμε αφού έχουν μαραθεί τα χορταρικά.
Ετοιμάζουμε το φύλλο.
Στρώνουμε το ένα στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με το άλλο φύλλο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα, περίπου για μία ώρα.
Μερίδες: 20
Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι λάδι
αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό σέσκουλα
1 πράσο
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
2 κρεμμύδια
1 κεφάλι σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
μισό λίτρο λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Από όλα τα υλικά για τη ζύμη ζυμώνουμε το ζυμάρι για τα δυο φύλλα. Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη.
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά.
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τις ντομάτες, τις οποίες προσθέτουμε αφού έχουν μαραθεί τα χορταρικά.
Ετοιμάζουμε το φύλλο.
Στρώνουμε το ένα στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με το άλλο φύλλο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα, περίπου για μία ώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου