Ποντιακά Κερκέλια
Προετοιμασία: 1 ώρα 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 15-20 λεπτά
Μερίδες: 20 κουλουράκια
Υλικά Συνταγής:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml. νερό
50 ml. ελαιόλαδο
25 γρ. μαγιά νωπή
50 γρ. ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Μαγείρεμα: 15-20 λεπτά
Μερίδες: 20 κουλουράκια
Υλικά Συνταγής:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml. νερό
50 ml. ελαιόλαδο
25 γρ. μαγιά νωπή
50 γρ. ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Τα Κερκέλια είναι Ποντιακά παραδοσιακά Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια, σαν μικρά ψωμάκια! Μικρά, αφράτα και πραγματικά πεντανόστιμα!
Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου.
Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε μετά την Αναστασή του!
Τα κερκέλια πλέον τα φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το βράδυ του Σαββάτου και τα μοιράζουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων!
Διαλύουμε στο νερό, το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό αντίστοιχα.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε για 45 λεπτά να διπλασιαστεί να φουσκώσει το ζυμάρι.
Πλάθουμε ελαφρά την ζύμη, με λαδωμένα χέρια.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 25 gr. και πλάθουμε ένα κορδόνι που ενώνουμε τις άκρες του, δημιουργώντας στρογγυλά κουλουράκια.
Ακουμπάμε τα κουλουράκια σε δίσκο, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε τα κουλουράκια σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C Κελσίου για 15 λεπτά.
Στον Πόντο, το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, τα παιδιά κρατώντας ανθισμένα κλαδιά από βάγια γυρνούσαν στα σπίτια ψάλλοντας. Ίδια βάγια μοίραζαν και την επόμενη μέρα, Κυριακή των Βαΐων. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά ξηρούς καρπούς και κερκέλια, που κατά την ποντιακή παράδοση ήταν τα πρώτα που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή του.
Καλή επιτυχία!
Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου.
Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε μετά την Αναστασή του!
Τα κερκέλια πλέον τα φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το βράδυ του Σαββάτου και τα μοιράζουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων!
Διαλύουμε στο νερό, το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό αντίστοιχα.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε για 45 λεπτά να διπλασιαστεί να φουσκώσει το ζυμάρι.
Πλάθουμε ελαφρά την ζύμη, με λαδωμένα χέρια.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 25 gr. και πλάθουμε ένα κορδόνι που ενώνουμε τις άκρες του, δημιουργώντας στρογγυλά κουλουράκια.
Ακουμπάμε τα κουλουράκια σε δίσκο, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε τα κουλουράκια σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C Κελσίου για 15 λεπτά.
Στον Πόντο, το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, τα παιδιά κρατώντας ανθισμένα κλαδιά από βάγια γυρνούσαν στα σπίτια ψάλλοντας. Ίδια βάγια μοίραζαν και την επόμενη μέρα, Κυριακή των Βαΐων. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά ξηρούς καρπούς και κερκέλια, που κατά την ποντιακή παράδοση ήταν τα πρώτα που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή του.
Καλή επιτυχία!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου