Τσατσιπέλι
Το τσατσιπέλι είναι μια πικάντικη, καυτερή σάλτσα Ποντιακής καταγωγής. Συνοδεύει ψητά κρέατα, όσπρια, αλλά και οτιδήποτε άλλο στο οποίο θα θέλαμε να προσθέσουμε μια πικάντικη νότα.
Εκτέλεση:
Αν δεν έχουμε σπιτικό πολτό ντομάτας, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο πελτέ ή αν έχουμε ώριμες ντομάτες, ν'αφαιρέσουμε τους σπόρους, να τις πολτοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε. Εγώ έκανα το τσατσιπέλι μέ ένα από τα βάζα πολτού που είχα ετοιμάσει πιο πριν.
Βάζω τον πολτό στην κατσαρόλα.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζω ανακατεύοντας για να μην κολλήσει η σάλτσα.
Δοκιμάζω και προσθέτω αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Όταν συμπηκνωθεί αρκετά, περνάω τη σάλτσα από το πολυμίξερ και τοποθετώ σε βάζο. Αφήνω να κρυώσει, κλείνω το καπάκι και αποθηκεύω στο ψυγείο.
Εκτός από κόλιανδρο υπάρχει και συνταγή με μοσχοσίταρο(τσιμένι) ή και συνδυασμός και των δύο μπαχαρικών.
Υλικά Συνταγής:
730ml πολτό ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
1,5 κ.σ. κόλιαντρο(κίντζι στα Ποντιακά) σε κόκκους (κοπανισμένο)
1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα ψιλοκομμένη
αλάτι, ζάχαρη
Αν δεν έχουμε σπιτικό πολτό ντομάτας, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο πελτέ ή αν έχουμε ώριμες ντομάτες, ν'αφαιρέσουμε τους σπόρους, να τις πολτοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε. Εγώ έκανα το τσατσιπέλι μέ ένα από τα βάζα πολτού που είχα ετοιμάσει πιο πριν.
Βάζω τον πολτό στην κατσαρόλα.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζω ανακατεύοντας για να μην κολλήσει η σάλτσα.
Δοκιμάζω και προσθέτω αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Όταν συμπηκνωθεί αρκετά, περνάω τη σάλτσα από το πολυμίξερ και τοποθετώ σε βάζο. Αφήνω να κρυώσει, κλείνω το καπάκι και αποθηκεύω στο ψυγείο.
Εκτός από κόλιανδρο υπάρχει και συνταγή με μοσχοσίταρο(τσιμένι) ή και συνδυασμός και των δύο μπαχαρικών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου