Χαμψία (χαψία) πλακίν με κρασί

Μαγείρεμα: 25 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά Συνταγής:
1 κιλό φρέσκο χαψία (γαύρο)
1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες σε κυβάκια
1 κ.γ. ρίγανη κατά προτίμηση φρέσκια
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Χαμψί για τους Πόντιους ήταν το δημοφιλέστερο ψάρι στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από το Νοέμβριο έως και τις αρχές Μαρτίου αλίευαν τόνους χαψία. Ένα μέρος τους το έτρωγαν φρέσκο κι ένα μέρος τους το πάστωναν.
Καθαρίζουμε τον γαύρο (εγώ προτιμώ να βγάλω και τα κόκαλα και μένουν μόνο τα φιλετάκια) και τον πλένουμε.
Τον τοποθετούμε σε ταψί σε μια στρώση και από πάνω ρίχνουμε όλα τα υλικά και τις ντομάτες. Μπορούμε να βάλουμε και κομμένο σε φέτες λεμόνι.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και ψήνουμε στους 180° για 15-20΄.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις