Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι

Μαγείρεμα: 30 + 15 λεπτά
Μερίδες: 10-15

Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη
700g αλεύρι
500g ξινόγαλα ή εναλλακτικά γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
50g λειωμένο βούτυρο
1 κ.σ. αλάτι
1 κύβο μαγιάς

Για τη γέμιση 
400g ξινομυζήθρα η 200g ρικότα συν 200g μοτσαρέλα
και 600g φέτα
κυβάκια βούτυρο
Πέρα των προτεινόμενων τυριών για τη γέμιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μαλακά κίτρινα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, μοτσαρέλα, ένταμ). Το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο αλλά και πολύ παχυντικό.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά το βούτυρο και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τη μαγιά που την έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.


Ζυμώνουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε για 15 λεπτά τη ζύμη να φουσκώσει.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπωλ, εκτός από το βούτυρο.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ισομεγέθη και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη φύλλα στρογγυλά στο μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου.


Ρίχνουμε στο κάθε φύλλο γέμιση στο κέντρο και μερικά κομματάκια βούτυρο και

ξεκινάμε να κλείνουμε το ζυμάρι μας σε πουγκάκια.

Όταν κλείσουμε το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι στο σημείο της ένωσης και γυρίζουμε ανάποδα. Με τον πλάστη το πατάμε να πλατιάσει.
Τηγανίζουμε σε βούτυρο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.




Το κατσαπούρι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και συναντάται στις εξής μορφές:
Μπορεί να ψηθεί στο φούρνο σε βουτυρωμένο ταψάκι
Μπορεί να μην είναι στρογγυλό όπως βλέπετε στη φωτογραφία (αυτό ονομάζεται Imeruli και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος.
Υπάρχουν επίσης τα: 
Acharuli το οποίο πλάθεται στο γνωστό σε όλους μας σχήμα του πεϊνιρλί, ψήνεται στο φούρνο και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος του προσθέτουμε ένα αυγό πάνω από το τυρί και αφήνουμε να ψηθεί. 
Megruli το οποίο μοιάζει με το 

Imeruli αλλά σερβίρεται με έξτρα τυρί τριμμένο στην κορυφή.
Achma το οποίο αποτελείται από στρώσεις ζύμης-τυριών και μοιάζει σαν πυργάκι ζύμης (σαν τυρόπιτα)
Ossuri το οποίο περιέχει και πατάτα πέρα από τα τυριά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις