Ετλί εκμέκ

Υλικά Συνταγής:
Για τη γέμιση
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
λίγο χοιρινό κιμά
1 κούπα ελαιόλαδο
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη
1 μεγάλο ποτήρι νερό
αλεύρι (όσο πάρει)
1 σφηνάκι λάδι
1 κ.γ. ξίδι
αλάτι
λίγο σουσάμι για πασπαλισμα

Εκτέλεση
Το ετλί εκμέκ είναι ένα είδος κρεατόπιτας που τυλίγεται σαν το πιτόγυρο. Το φαγητό αυτό έχει τις ρίζες του στον Πόντο, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό.
Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό εύπλαστο μίγμα. Το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το λάδι. (μπορείτε να βάλετε και λίγο ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά)

Ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκους διαμέτρου 25 εκατ. Με ένα πιρούνι απλώνουμε κιμά στον κάθε δίσκο, στη μισή του επιφάνεια. (Προσέχουμε ώστε να είναι λεπτή η στρώση του κιμά, για να ψηθεί πιο εύκολα.)

Καπακώνουμε και πατάμε με το πιρούνι στις άκρες για να κλείσει καλά. Τα ψήνουμε σε τηγάνι αντικολλητικό, γυρνώντας τα 2-3 φορές η στο φούρνο για 15-20 λεπτά σε 190 βαθμούς ως που να ροδίσουν (αυτά τα πασπαλίζουμε με σουσάμι).
Μόλις ψηθεί, τα τυλίγουμε όπως τυλίγει ο σουβλατζής το πιτόγυρο και τα τρώμε με μανία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις