Κερασόπιτα ποντιακή και γλυκό κεράσι
Υλικά Συνταγής:
ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ
1 κιλό κεράσια χωρίς κουκούτσι
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα
1 φλ. του καφέ νερό
ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο γάλακτος (μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml τάν'
3 κ.σ. λικέρ κεράσι ή κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
500 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση:
Κατά τους αρχαίους Έλληνες τα κεράσια προήλθαν από την Κερασούντα, και Κερασινόν ονόμαζαν οι Πόντιοι τον Ιούνιο (το μήνα των κερασιών).
Σιγά-σιγά δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, αλλά όχι στη μεγαλύτερη βαθμίδα, και καθώς βράζουν τα κεράσια αφαιρούμε τον αφρό.
Ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, προσθέτουμε την κανέλλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ
1 κιλό κεράσια χωρίς κουκούτσι
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα
1 φλ. του καφέ νερό
ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο γάλακτος (μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml τάν'
3 κ.σ. λικέρ κεράσι ή κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
500 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση:
Κατά τους αρχαίους Έλληνες τα κεράσια προήλθαν από την Κερασούντα, και Κερασινόν ονόμαζαν οι Πόντιοι τον Ιούνιο (το μήνα των κερασιών).
ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ
Πλένουμε τα κεράσια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία.Σιγά-σιγά δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, αλλά όχι στη μεγαλύτερη βαθμίδα, και καθώς βράζουν τα κεράσια αφαιρούμε τον αφρό.
Ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, προσθέτουμε την κανέλλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Το σιρόπι έχει δέσει αν πάρουμε με κουταλάκι και ρίξουμε μια σταγόνα σε πιατάκι και δεν απλώσει.
Όταν γίνει το γλυκό αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
Κλείνουμε το καπάκι τους και τα βουτάμε ανάποδα για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Με αυτό τον τρόπο τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.
Κλείνουμε το καπάκι τους και τα βουτάμε ανάποδα για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Με αυτό τον τρόπο τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.
ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα.
Χτυπάμε το βούτυρο (τη μαργαρίνη) με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα αυγά και το λικέρ κεράσι.
Ρίχνουμε το τάν' και χτυπάμε όλα τα υλικά για 3΄.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια. (μπορούμε να φτιάξουμε την Κερασόπιτα και με στραγγισμένα κεράσια από το γλυκό κεράσι το όποιο σας έδειξα πιο πάνω)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 180°.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο κι όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με παγωτό ή περιχύνουμε με γλυκό κεράσι.
Το Τάν’ είναι το πολύ αγαπημένο «αναψυκτικό» των Ποντίων, που είναι όμως πολύ υγιεινό, εύγευστο, και με ελάχιστες θερμίδες. Συνοδεύει πολλές φορές και το φαγητό. Βάζουμε ένα μέρος γιαούρτι και δύο μέρη νερό σε σκεύος με καπάκι (π.χ. βαζάκι) και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το γιαούρτι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου