Πίτα Περέκ με φυλλωτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: 1
Υλικά Συνταγής:
1 ψημένο φύλλο
λίγη φέτα σε τρίμμα
λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
λάδι
Εκτέλεση:
Αν επισκέπτεστε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, θα έχετε σίγουρα πετύχει τα φυλλωτά, τα ψημένα φύλλα των Ποντίων. Ξεπροβάλλουν σε όποιο ράφι και να τα βάλουν.
Έτοιμα ψημένα φύλλα για πίτες, κυκλικά με διάμετρο 25εκ περίπου. Λευκά, με στίγματα καφέ (όπου έχουν ψηθεί περισσότερο) και σποραδικές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια τους. Θέλουν ντελικάτη μεταφορά γιατί σπάνε σε κομμάτια. Και αυτό αν σας συμβεί, μην στεναχωρηθείτε, υπάρχει λύση.
Τα φύλλα αυτά είναι η λύση των Ποντίων γυναικών για να κάνουν πίτα, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Συνήθιζαν να τα ετοιμάζουν κάθε Σεπτέμβρη και να τα φυλάνε στο σπίτι τους για ένα ολόκληρο χρόνο. Η ζύμη έχει μόνο αλεύρι, νερό και αλάτι και στέγνωνε πολύ καλά με τον μαστορικό τρόπο ψησίματος πάνω στο σάτσι (μεταλλική επιφάνεια στηριγμένη πάνω στην πυροστιά, πάνω από κάρβουνα).
Ψεκάζετε το φύλλο με νερό και από τις δύο πλευρές και το αφήνετε να μαλακώσει. Αν χρειαστεί ξαναψεκάζετε.
Απλώνετε λίγο λάδι, τα τρίμματα της φέτας και τα μυρωδικά. Τυλίγετε σε ρολό και μετά τυλίγετε σε σαλιγκαράκι.
Ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, ελαφρά λαδωμένο σε μέτρια φωτιά στην αρχή και μετά σε χαμηλή, για 20-30λεπτά, φροντίζοντας να το γυρίσετε μερικές φορές.
Μην βάλετε δυνατή φωτιά, θα σας καεί.
Μερίδες: 1
Υλικά Συνταγής:
1 ψημένο φύλλο
λίγη φέτα σε τρίμμα
λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
λάδι
Εκτέλεση:
Αν επισκέπτεστε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, θα έχετε σίγουρα πετύχει τα φυλλωτά, τα ψημένα φύλλα των Ποντίων. Ξεπροβάλλουν σε όποιο ράφι και να τα βάλουν.
Έτοιμα ψημένα φύλλα για πίτες, κυκλικά με διάμετρο 25εκ περίπου. Λευκά, με στίγματα καφέ (όπου έχουν ψηθεί περισσότερο) και σποραδικές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια τους. Θέλουν ντελικάτη μεταφορά γιατί σπάνε σε κομμάτια. Και αυτό αν σας συμβεί, μην στεναχωρηθείτε, υπάρχει λύση.
Τα φύλλα αυτά είναι η λύση των Ποντίων γυναικών για να κάνουν πίτα, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Συνήθιζαν να τα ετοιμάζουν κάθε Σεπτέμβρη και να τα φυλάνε στο σπίτι τους για ένα ολόκληρο χρόνο. Η ζύμη έχει μόνο αλεύρι, νερό και αλάτι και στέγνωνε πολύ καλά με τον μαστορικό τρόπο ψησίματος πάνω στο σάτσι (μεταλλική επιφάνεια στηριγμένη πάνω στην πυροστιά, πάνω από κάρβουνα).
Ψεκάζετε το φύλλο με νερό και από τις δύο πλευρές και το αφήνετε να μαλακώσει. Αν χρειαστεί ξαναψεκάζετε.
Απλώνετε λίγο λάδι, τα τρίμματα της φέτας και τα μυρωδικά. Τυλίγετε σε ρολό και μετά τυλίγετε σε σαλιγκαράκι.
Ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, ελαφρά λαδωμένο σε μέτρια φωτιά στην αρχή και μετά σε χαμηλή, για 20-30λεπτά, φροντίζοντας να το γυρίσετε μερικές φορές.
Μην βάλετε δυνατή φωτιά, θα σας καεί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου