Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι

 Υλικά Συνταγής:
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα σταρένιο αλεύρι
1 κούπα πετιμέζι
1 κούπα και ¾ κούπας νερό
1 ξύλο κανέλας
Μισή κούπα καρυδόψιχα κομμένη με το μαχαίρι σε μικρά
κομμάτια
Σκόνη κανέλας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Διαλύουμε το πετιμέζι στο νερό, προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας
 και βάζουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση ή όσο να αναμειχθούν τα υλικά. Κλείνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ αυτό.
Ωστόσο , βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι (ή ρηχή κατσαρόλα) να κάψει αλλά να μη καπνίσει και ρίχνουμε σαν βροχή το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Καβουρδίζουμε το αλεύρι σε χαμηλή θερμοκρασία για ένα δεκάλεπτο ή λίγο περισσότερο. Αφού βγάλουμε την κανέλα από το σιρόπι, 
αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο λίγο  στο καβουρντισμένο αλεύρι, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και περιμένοντας να απορροφηθεί  κάθε φορά. 
 Όταν τελειώσει το σιρόπι προσθέτουμε και τα καρύδια και τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι. Ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με βαμβακερή πετσέτα και φορμάρουμε το χαλβά ή τον βγάζουμε σε κουταλιές σε  πιατέλα.
Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας και γαρνίρουμε με καρύδι.
Aν θέλουμε πολύ γλυκό το χαλβά μας μπορούμε να αυξήσουμε λίγο πετιμέζι και  να ελαττώσουμε  αντίστοιχα το νερό. Ίσως 1,5 κούπα νερό είναι αρκετή αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι εμπορίου. Μπορείτε άνετα να συμπληρώσετε και λίγες σταφίδες!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις