Πουρμάς
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Μερίδες: 10
Υλικά Συνταγής:
1 κιλό αλεύρι
νερό όσο πάρει
μία πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
½ φλ. ζάχαρη
2½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.γ. κανέλλα
Εκτέλεση:
Απλός Πουρμάς
800 γραμμάρια αλεύρι
350 γραμμάρια βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε με ζεστό νερό το αλεύρι και φτιάχνουμε ζύμη που χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί και παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Τυλίγουμε το φύλλο ρολό και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζουμε βάζοντας το ένα ρολό δίπλα στο άλλο μέχρι να κλείσει το ταψί.
Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς να ξεροψηθεί ο πουρμάς. Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πουρμάς με γέμιση καρύδας - Τα υλικά γραμμένα άπω πάνω
Δουλεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα.
Την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15΄.
Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε σε κάθε φύλλο ίση ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.
Ψήνουμε τον πουρμά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με σιρόπι.
Μερίδες: 10
Υλικά Συνταγής:
1 κιλό αλεύρι
νερό όσο πάρει
μία πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
½ φλ. ζάχαρη
2½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.γ. κανέλλα
Εκτέλεση:
Απλός Πουρμάς
800 γραμμάρια αλεύρι
350 γραμμάρια βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε με ζεστό νερό το αλεύρι και φτιάχνουμε ζύμη που χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί και παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Τυλίγουμε το φύλλο ρολό και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζουμε βάζοντας το ένα ρολό δίπλα στο άλλο μέχρι να κλείσει το ταψί.
Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς να ξεροψηθεί ο πουρμάς. Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πουρμάς με γέμιση καρύδας - Τα υλικά γραμμένα άπω πάνω
Δουλεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα.
Την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15΄.
Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της γέμισης.
Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.
Ψήνουμε τον πουρμά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με σιρόπι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου