Γιουμουρταλούγια με καβουρμά
Υλικά Συνταγής:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
½ φλ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
50 ml χλιαρό γάλα
½ κ.σ. αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ. παρχαροτύρι χοντροτριμμένο ή άλλο μαλακό τυρί
250 γρ. καβουρμάς ψιλοκομμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
½ φλ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
50 ml χλιαρό γάλα
½ κ.σ. αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ. παρχαροτύρι χοντροτριμμένο ή άλλο μαλακό τυρί
250 γρ. καβουρμάς ψιλοκομμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Τα γιουμουρταλούγια είναι πιτούλες σε σχήμα βάρκας σαν πεϊνιρλί γεμισμένες με καβουρμά.
Το παρχαροτύρι είναι αγελαδινό καπνιστό τυρί που θα βρείτε στα καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.
Καβουρμά μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας ή να προμηθευτείτε από τα καταστήματα.
Πώς έφτιαχναν οι Πόντιοι καβουρμά:
Στον Πόντο συνήθιζαν να σφάζουν ένα μοσχάρι, ένα χοιρινό ή ένα πρόβατο και να φτιάχνουν καβουρμά και στούδια. Ο καβουρμάς φυσικά μπορεί να γίνει και με λίγο κρέας το οποίο πρέπει να έχει λίπος.
Η διαδικασία της παρασκευής του καβουρμά
Έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το τσιγάριζαν με το λίπος του και άφθονο αλάτι. Στη συνέχεια έβαζαν το κρέας σε χάλκινα ή πήλινα δοχεία. Το αλάτι, μαζί με το λίπος που πάγωνε, προστάτευαν τον καβουρμά και έτσι μπορούσε να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
Με αυτό τον τρόπο είχαν πάντα κρέας το οποίο μαγείρευαν με λαχανικά, πατάτες και όσπρια. Επίσης έφτιαχναν πίτες με ψιλοκομμένο καβουρμά ή τον τηγάνιζαν με αυγά (φούστορον με καβουρμά).
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, αν είναι φρέσκια.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε σε τηγάνι τον ψιλοκομμένο καβουρμά και το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε, και μόλις μαραθεί το κρεμμύδι αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-20 μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας, τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας και τους δίνουμε σχήμα βάρκας.
Γεμίζουμε με τον καβουρμά και από πάνω βάζουμε από λίγο παρχαροτύρι.
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄.
Ψήνουμε στους 190° για 20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου