Σιρόν

Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: 3-4

Υλικά Συνταγής:
500 γρ. έτοιμα σιρόν (σε καταστήματα με παραδοσιακά ζυμαρικά)
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
200 γρ. αγελαδινό βούτυρο
Λίγο σκόρδο
Λίγο αλάτι
Ζωμός κότας

Εκτέλεση:
Τα σιρόν όπως θα διαπιστώσετε είναι κυλινδρικά ζυμαρικά τα οποία μοιάζουν περισσότερο με χυλοπίτες στη γεύση. Για να τα βράσουμε, θα πρέπει σε ένα στρογγυλό ταψάκι να τα τοποθετήσουμε όρθια και κολλητά το ένα με το άλλο. Βράζουμε ζωμό κότας σε κατσαρόλα ή αν δεν έχουμε βράζουμε λίγο νερό με μια πρέζα αλάτι. Μπορούμε να διαλύσουμε στο νερό και κύβους από ζωμό κότας. Μόλις βράσει, περιχύνουμε τα σιρόν στο ταψί, ίσα-ίσα να σκεπαστούν. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο περίπου θα έχουν μαλακώσει και θα είναι έτοιμα.
 Για τη γέμιση τους, σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε μισό ποτήρι νερό, μαζί με στραγγιστό γιαούρτι και λίγο αλάτι. Το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σε τηγάνι, λιώνουμε όσο φρέσκο βούτυρο θέλουμε και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στην κατσαρόλα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με κουτάλα όλο το μείγμα.
Με το μείγμα-σος που έχουμε φτιάξει περιχύνουμε τα σιρόν αφού πρώτα τους έχουμε ανοίξει απαλά λακουβίτσες ώστε η σάλτσα να φτάσει μέχρι τον πάτο από το ταψάκι. Τέλος, τα στολίζουμε, πασπαλίζοντας με κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Αν δεν βρίσκετε τα σιρόν μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας τη ζύμη. 
Για τη ζύμη:
1κιλό αλεύρι μαλακό
μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κουταλιά σούπας ξύδι
αλάτι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
Δημιουργούμε μια απλή ζύμη με αλεύρι, νερό και με μια κουταλιά αλάτι. Ανάλογα με το πόσα σιρόν θέλουμε να κάνουμε, τόσο νερό βάζουμε για τη ζύμη ώστε να βγουν τα ανάλογα φύλλα. Για παράδειγμα, σε μεσαίου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος, χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι νερό. Ανοίγουμε μεγάλα λεπτά φύλλα με τον πλάστη. Πάνω στο μάτι της κουζίνας τοποθετούμε ένα στρογγυλό χαμηλό ταψί ανάποδα και ψήνουμε εκεί πάνω το κάθε φύλλο όπως θα ψήναμε μια κρέπα. Στριφογυρνάμε το φύλλο ώστε να έχει κυλινδρικό σχήμα και το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις