Ποντιακή σουσαμόπιτα

Μαγείρεμα: 70 λεπτά
Μερίδες: 8-10

Υλικά Συνταγής:
8 ψημένα φύλλα η 8  φύλλα κρούστας εμπορίου
400 γρ. ταχίνι
750 γρ. σουσάμι
2 κ.σ. κανέλλα
800 γρ. ζάχαρη
1,5 λίτρο νερό
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:
Η σουσαμόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό γλύκισμα. Συνήθως το σέρβιραν σε περιόδους νηστείας. Οι παλιές Πόντιες νοικοκυρές τα φύλλα τα ζύμωναν και τα έψηναν στο τζάκι, στο σάτσι, σαν τα περέκ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ταχίνι με το νεράκι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 200 γρ. ζάχαρη, 1 κ.σ. κανέλλα και 250 γρ. σουσάμι και τα ζεσταίνουμε ώσπου να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους, χωρίς να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε αυτό το χυλό από τη φωτιά και τον τοποθετούμε σε ταψί.
Σε ένα δεύτερο ταψί βάζουμε το υπόλοιπο σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε, φτιάχνοντας έτσι ένα στερεό μείγμα που θα χρησιμεύσει ως γέμιση της πίτας.
Έπειτα, αλείφουμε ένα τρίτο ταψί με χυλό από το πρώτο ταψί και στρώνουμε πάνω του τα ψημένα έτοιμα φύλλα βουτώντας τα προηγουμένως στο χυλό (ταψί 1). Πάνω από το κάθε φύλλο ρίχνουμε τη γέμιση από το δεύτερο ταψί.
Συνεχίζουμε στρώνοντας ένα-ένα τα φύλλα και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία η άμα την φτιάχνετε με φύλλα κρούστας στρώνετε πάνω του μια στρώση φύλλο και από πάνω άλλη μια στρώση γέμισης, επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα σας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45΄ περίπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις