Πεϊνιρλί ποντιακό
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής:
Αλεύρι - 5 φλιτζ. για όλες τις χρήσεις
Βούτυρο - 4 κ.σ. βούτυρο
Μαγιά - 2 κ.γ. ψιλοκομμένη
Γάλα - 2 κ.σ. χλιαρό
Αλάτι - 1 κ.γ.
Ζάχαρη - 1 κ.γ.
Αυγά - ασπράδι από 2 τεμ. μέτρια και ένας κρόκος
Κιμάς - 500 γρ. αρνίσιος
Μαϊντανός - 1 μικρό ματσάκι
Κρεμύδι - 1 μέτριο ψιλοκομμένο
Βούτυρο - 1½ κ.σ. και τυρί τριμμένο
Αλάτι - λίγο
Πιπέρι - λίγο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μία γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μίγμα της μαγιάς, το βούτυρο, δύο από τα αυγά και το αλάτι. Ζυμώνετε, να γίνει απαλή ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Τη ζυμώνετε πάλι και τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε πεϊνιρλί.
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι, να μαλακώσει και να πάρει ελαφρά χρυσό «χρώμα». Προσθέτετε τον κιμά και αλατοπιπερώνετε. Τον αφήνετε να τηγανιστεί σπάζοντας με πιρούνι τους σβόλους του και ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να πάρει «χρώμα» και να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτετε αλατοπίπερο και μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά.
Με ένα πλάστη (χλαού) ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 5-6 χιλιοστών.
Κόβουμε κομμάτια διαστάσεων 20x10 περίπου εκατοστών και τα διαμορφώνουμε σε σχήμα «βάρκας».
Μοιράζετε τη γέμιση στα πεϊνιρλί. Διπλώνετε προς τα πάνω τις άκρες της ζύμης, για να μη φύγει η γέμιση και πασπαλίζεται με μπόλικο τυρί τριμμένο. Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν. Χωρίζετε το τελευταίο αυγό και αλείφετε με τον κρόκο τη ζύμη. βάζετε σε ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τα αλείφετε ελαφρά με λίγο λιωμένο βούτυρο και σερβίρετε αμέσως, αν τα θέλετε τραγανά.
Αν τα προτιμάτε μαλακά, τα σκεπάζετε με πετσέτα για περίπου 5 λεπτά και τα σερβίρετε.
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής:
Αλεύρι - 5 φλιτζ. για όλες τις χρήσεις
Βούτυρο - 4 κ.σ. βούτυρο
Μαγιά - 2 κ.γ. ψιλοκομμένη
Γάλα - 2 κ.σ. χλιαρό
Αλάτι - 1 κ.γ.
Ζάχαρη - 1 κ.γ.
Αυγά - ασπράδι από 2 τεμ. μέτρια και ένας κρόκος
Κιμάς - 500 γρ. αρνίσιος
Μαϊντανός - 1 μικρό ματσάκι
Κρεμύδι - 1 μέτριο ψιλοκομμένο
Βούτυρο - 1½ κ.σ. και τυρί τριμμένο
Αλάτι - λίγο
Πιπέρι - λίγο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μία γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μίγμα της μαγιάς, το βούτυρο, δύο από τα αυγά και το αλάτι. Ζυμώνετε, να γίνει απαλή ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Τη ζυμώνετε πάλι και τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε πεϊνιρλί.
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι, να μαλακώσει και να πάρει ελαφρά χρυσό «χρώμα». Προσθέτετε τον κιμά και αλατοπιπερώνετε. Τον αφήνετε να τηγανιστεί σπάζοντας με πιρούνι τους σβόλους του και ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να πάρει «χρώμα» και να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτετε αλατοπίπερο και μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά.
Με ένα πλάστη (χλαού) ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 5-6 χιλιοστών.
Κόβουμε κομμάτια διαστάσεων 20x10 περίπου εκατοστών και τα διαμορφώνουμε σε σχήμα «βάρκας».
Μοιράζετε τη γέμιση στα πεϊνιρλί. Διπλώνετε προς τα πάνω τις άκρες της ζύμης, για να μη φύγει η γέμιση και πασπαλίζεται με μπόλικο τυρί τριμμένο. Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν. Χωρίζετε το τελευταίο αυγό και αλείφετε με τον κρόκο τη ζύμη. βάζετε σε ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τα αλείφετε ελαφρά με λίγο λιωμένο βούτυρο και σερβίρετε αμέσως, αν τα θέλετε τραγανά.
Αν τα προτιμάτε μαλακά, τα σκεπάζετε με πετσέτα για περίπου 5 λεπτά και τα σερβίρετε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου