Ποντιακό Καλκάνι Κρασάτο

Μαγείρεμα: 10-15 λεπτά
Μερίδες: 4-6

Υλικά Συνταγής:
2 κιλά καλκάνι
2 ποτηράκια λευκό κρασί
1 λεμόνι το χυμό
κύμινο, μπαχάρι, κανέλα, δάφνη, αλάτι
βούτυρο

Για το σερβίρισµα
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
χυµό από 1 λεµόνι
φύλλα µαϊντανού

Εκτέλεση:
Το καλκάνι ή συάκι ήταν ένα από τα πιο γνωστά ψάρια στον Εύξεινο Πόντο. Έμοιαζε περίπου με την γλώσσα και λόγο του πεπλατησμένου σχήματός του, πήρε και το όνομά του. Στα τούρκικα kalkan σημαίνει ασπίδα.
Στη συνταγή, την οποία διαβάσαμε στο Εδεσματολόγιο του Πόντου, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλκάνι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γλώσσα ή πέρκα φιλέτο.
Πλένουµε τα φιλέτα ιου ψαριού και τα στεγνώνουµε πολύ καλά µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
 Ζεσταίνουμεµε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουµε τα φιλέτα, ολόκληρα ή κοµµένα σε μεγάλα κοµµάτια, και το ροδίζουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
Σβήνουµε µε το κρασί, προσθέτουµε το αλάτι, το πιπέρι και τα µπαχαρικά και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 20'.
Σερβίρουμεµε σε πιατέλα, χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τον χυµό λεµονιού, τα ψυλοκομμενα φύλλα µαϊντανού και λίγο αλάτι και περιχύνουµε το ψάρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις