Ποντιακά τσουρέκια

Υλικά Συνταγής:
για το προζύμι:
340 γραμ. νερό
340 γραμ. αλεύρι
20 γραμ. μαγιά
λίγη ζάχαρη

για τη ζύμη:
670 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. ζάχαρη
180 γραμ. βούτυρο
6 γραμ. αλάτι
4 αυγά
λίγες σταφίδες

για τη γέμιση:
1 μπολάκι καρύδια
1 μπολάκι σουσάμι άσπρο
1 μπολάκι σουσάμι μαύρο
1-2 κουτ. σούπας κανέλα
λίγη μαστίχα
λίγη ζάχαρη
2 κουταλάκια μαχλέπι

Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει λείο και μαλακό. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και  αφήνουμε να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει βάζουμε το άσπρο και μαύρο  σουσάμι και ανακατεύουμε συνέχεια για λίγα λεπτά να καβουρδιστούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα καβουρντισμένα  σουσάμια, μια κουταλιά  ζάχαρη, μια κουταλιά κανέλλα. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι, τη κοπανισμένη μαστίχα και μαχλέπι.  Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι. Το βούτυρο, το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.  Όταν φουσκώσει η ζύμη χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια για να φτιάξουμε 3 είδη τσουρεκιών.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμη και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε χονδρό φύλλο. Βάζουμε στη μια πλευρά του φύλλου τη γέμιση που ετοιμάσαμε και το τυλίγουμε σαν ρολό. Μετά το στρίβουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο ταψί. Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το μοιράζουμε στα τρία πλάθοντας 3 κορδόνια και φτιάχνουμε την γνωστή πλεξούδα-τσουρέκι. 
Τοποθετούμε και αυτό το τσουρέκι στο ταψί. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το ζυμώνουμε με το μισό φλιτζάνι σταφίδες, Πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνι, το στρίβουμε και το βάζουμε κι αυτό στο ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν, για μισή ώρα. Μετά, με προσοχή, τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά. 
Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις